Δοκιμασία Κοπώσεως

Η Δοκιμασία Κοπώσεως  είναι μια αναίμακτη εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για την λειτουργική κατάσταση του εξεταζόμενου, την απάντηση της Αρτηριακής Πίεσης και της Καρδιακής Συχνότητας στην κόπωση, την παρουσία ΗΚΓραφικών ισχαιμικών αλλοιώσεων που υποδηλώνουν κακή αιμάτωση του μυοκαρδίου άρα έμμεσα την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου αλλά και την παρουσία αρρυθμιών σχετιζόμενες και προκαλούμενες από την κόπωση.

Η Δοκιμασία Κοπώσεως έχει μια ευαισθησία κοντά στο 70-75% στην ανίχνευση Στεφανιαίας νόσου αλλά χρησιμοποιείται και για την παρακολούθηση ασθενών με γνωστή ΣΝ μετά από Αγγειοπλαστική(PCI) και Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (Bypass) για να υπολογιστεί η πρόγνωση τους.

Ο θεράποντας ιατρός μετά την προσεκτική λήψη του ιστορικού , την κλινική εξέταση τον υπέρηχο καρδιάς και την εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου θα καθορίσει την ένδειξη ή την αντένδειξη της δοκιμασίας.

Συνηθέστερα εκτελείται σε κυλιόμενο τάπητα αλλά υπάρχει και το στατικό εργομετρικό ποδήλατο για περιπτώσεις με σοβαρή παχυσαρκία ή παιδιατρικούς ασθενείς.

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να φορά άνετα ρούχα και ιδανικά αθλητικά παπούτσια ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση ατυχήματος στην βάδιση πάνω στον κυλιόμενο τάπητα. Συστήνεται να έχει αποφύγει να γευματίσει τουλάχιστον 2 ώρες πριν. Εξαιρούνται οι διαβητικοί οι οποίοι καλό θα ήταν να έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα προς αποφυγή υπογλυκαιμίας μετά την κόπωση. Η πολύωρη νηστεία πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να επηρεάσει την ανοχή στην κόπωση με αποτέλεσμα να εξαντληθούν νωρίτερα.

Όσον αναφορά την φαρμακευτική αγωγή συστήνεται να έχουν πάρει την αντιυπερτασική τους αγωγή 2 ώρες πριν και αν παίρνουν β-αποκλειστές που επηρεάζουν και καταστέλλουν την καρδιακή συχνότητα να τους διακόψουν 2 μέρες πριν ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη καρδιακή συχνότητα ώστε το τεστ να θεωρηθεί διαγνωστικό.

Ο εξεταζόμενος ενημερώνεται για την διαδικασία από τον θεράποντα ιατρό. Αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια κολλιούνται στο στήθος και η πίεση του μετράται κάθε 2 λεπτά. Συνηθέστερα ακολουθείται το πρωτόκολλο Bruce του οποίου το λογισμικό αποτελείται από 7 τρίλεπτα στάδια.  Το πρώτο τρίλεπτο αποτελεί ένα στάδιο προθέρμανσης με πολύ ήπια ταχύτητα και πολύ ήπια κλίση 10%. Με την πρόοδο της διαδικασίας και όσο αλλάζουν τα στάδια τόσο η ταχύτητα όσο και η κλίση αυξάνουν. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη προβλεπόμενη καρδιακή συχνότητα για την ηλικία η οποία υπολογίζεται κατά προσέγγιση με τον τύπο (ΜΠΚΣ=220-Ηλικία). Το τεστ μπορεί όμως να διακοπεί είτε γιατί ο γιατρός εντόπισε παθολογικά ευρήματα είτε γιατί ο εξεταζόμενος εμφάνισε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος (σφίξιμό, κάψιμο), δύσπνοια, αίσθημα ζάλης, ναυτία ή ακόμα και εξάντληση.

Μετά το τέλος της δοκιμασίας ο εξεταζόμενος παρακολουθείται για άλλα 5-6 λεπτά γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που τα παθολογικά ευρήματα αποκαλύπτονται στο στάδιο της ανάπαυσης.

Η Δοκιμασία Κοπώσεως θεωρείται μια αρκετά ασφαλής εξέταση αλλά πάντα πρέπει να διενεργείται από ειδικευμένο ιατρό και παρουσία απινιδωτή και καρδιολογικών φαρμάκων. Ο κίνδυνος θανάτου είναι <0.01% (1 στους 10.000) ενώ ο κίνδυνος επικίνδυνων αρρυθμιών για τη ζωή όπως κοιλιακής μαρμαρυγής <0.05%(5 στους 10.000).

Σας Άρεσε; Μοιραστείτε το!