Ο Θυρεοειδής Αδένας και η Καρδιά

Θυροειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας και η καρδιά έχουν στενή σχέση ήδη από το σχηματισμό του εμβρύου. Οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις είναι από τις συχνότερες σε ασθενείς με νόσο του θυρεοειδή. Με τον έλεγχο των επιπέδων της TSH,T3 και T4 τίθεται συνήθως η διάγνωση ενώ σε αυτοάνοσες θυρεοειδικές παθήσεις (θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσο Graves) απαιτείται και ο ορολογικός έλεγχος αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν κατά κανόνα τον καρδιακό ρυθμό, την καρδιακή παροχή και την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Τι είναι ο Υπερθυρεοειδισμός

Η πλειοψηφία των ασθενών με Υπερθυρεοειδισμό παραπονιούνται για αίσθημα παλμών και αυτό δικαιολογείται λόγω της αύξησης της καρδιακής συχνότητας μέσω της διέγερσης του συμπαθητικού συστήματος. Έχουν χαμηλή μεταβλητότητα του ρυθμού με υψηλές σφύξεις > 90σφ/λ τόσο κατά την ημέρα όσο και την νύχτα. Επίσης η αύξηση της καρδιακής συχνότητας τους στην άσκηση είναι υπερβολική. Άλλα συμπτώματα όπως μειωμένη ανοχή στην κόπωση, δύσπνοια στην κόπωση, θωρακικό πόνο που μοιάζει με στηθάγχη και αρρυθμίες με συνηθέστερες την φλεβοκομβική ταχυκαρδία, τις έκτακτες υπερκοιλιακές συστολές και την κολπική μαρμαρυγή να φθάνουν σε ποσοστό έως και 20%.
Άλλα συχνά ευρήματά είναι: υπέρταση (συνηθέστερα συστολική), διαταραχές των λιπιδίων με υψηλή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL (κακή χοληστερόλη)., αθηρωμάτωση , στεφανιαία νόσο , καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι είναι ο Υποθυρεοειδισμός

Ο Υποθυρεοειδισμός από την άλλη μεριά σχετίζεται με βραδυκαρδία και διαστολική υπέρταση. Αρρυθμίες του τύπου φλεβοκομβικής βραδυκαρδίας, κολποκοιλιακών αποκλεισμών και κοιλιακών ταχυαρρυμιών λόγω υποθερμίας. Επίσης διάταση των καρδιακών κοιλοτήτων, εικόνα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας με οιδήματα, ασκίτη, ορθόπνοια. Η παθολογική συλλογή περικαρδιακού υγρού δεν είναι ασυνήθης και μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις και από τις πρώτες εκδηλώσεις. Παρατηρούνται και σε αυτούς τους ασθενείς υπερχοληστεριναιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, αυξημένη αθηρωμάτωση και στεφανιαία νόσο.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών είτε με αντιθυρεοειδικά φάρμακα στον υπερθυρεοειδισμό είτε με υποκατάστατα των ορμονών στον υποθυρεοειδισμό επιφέρουν σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων από το καρδιαγγειακό.
Αξίζει να γίνει λόγος και για τους ασθενείς που λαμβάνουν Αμιωδαρόνη η οποία είναι ένα αντιαρρυθμικό φάρμακο πλούσιο σε ιώδιο που δίνεται για την αντιμέτωπιση τόσο υπερκοιλιακών όσο και κοιλιακών ταχυαρρυθμιών. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε ιώδιο προκαλεί ανωμαλίες στην λειτουργία του θυρεοειδή και χαρακτηριστικά υποθυρεοειδισμό οπότε η τακτική εξέταση των θυρεοειδικών ορμονών κάθε 3 μήνες είναι άκρως απαραίτητη.

Σας Άρεσε; Μοιραστείτε το!