Κάπνισμα και Καρδιά

Οι βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ήδη αρκετά γνωστές  και έχουν μελετηθεί αρκετά τα προηγούμενα έτη. Το κάπνισμα θεωρείται ένα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για Στεφανιαία νόσο, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειακή νόσο και ανεύρυσμα αορτής.

Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Όταν αυτό συνδυάζεται και με άλλον παράγοντα κίνδυνου π.χ δυσλιπιδαιμία τα ποσοστά αυτά αυξάνουν δραματικά.

Κάπνισμα και Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Αθηροσκλήρυνση και Θρόμβωση: Το κάπνισμα προκαλεί συνάθροιση και συγκόλληση αιμοπεταλίων, αυξάνει τους φλεγμονώδεις παράγοντες, μειώνει την αγγειοδιαστολή, οξειδώνει την LDL και μειώνει την HDL.
Σπασμός Στεφανιαίων: Λόγω του φαινομένου της αγγειοσύσπασης έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και το κάπνισμα ενός τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει αιφνιδίως σπασμό των στεφανιαίων.
Αρρυθμίες: προκαλεί ταχυκαρδία (συνήθως φλεβοκομβική) και μειώνει την μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας τουλάχιστον για μισή ώρα.
Υπέρταση: Λόγω της απώλειας της ελαστικότητας των αγγείων και της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το κάπνισμα είναι άρτια συνδεδεμένο με την υπέρταση ιδιαίτερα με την μεμονωμένη συστολική.

Κάπνισμα στις Γυναίκες

Ο κίνδυνος Στεφανιαίας νόσου διπλασιάζεται στις καπνίστριες και τα ποσοστό μπορεί να αυξηθεί επιπλέον ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων την ημέρα. Αν συνδυάζεται χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, υπερχοληστερηναιμίας ή Διαβήτη τύπου2 ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει ακόμα περισσότερο.

Παθητικό Κάπνισμα

Ακόμα και 30 λεπτά έκθεση σε καπνό μειώνει την ροή στα στεφανιαία αγγεία. Ο παθητικός καπνιστής έχει περι την μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου από έναν μη καπνιστή.

Τα Οφέλη από τη Διακοπή του Καπνίσματος

Η νικοτίνη μέσω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο προκαλεί ευφορία. Η διακοπή του είναι επίπονη και μακροχρόνια γι ‘αυτό χρειάζεται αποφασιστικότητα, επιμονή και συμπαράσταση από το περιβάλλον. Η χρήση προϊόντων του εμπορίου βοηθούν αρκετά αν γίνει με σύνεση και ιατρική παρακολούθηση. Τα οφέλη στην υγεία θα γίνουν αισθητά από την πρώτη κιόλας ώρα.
Στα πρώτα 20 λεπτά η αρτηριακή πίεση και οι σφυγμοί θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά. Στο πρώτο 8ωρο τα επίπεδα του Οξυγόνου επιστρέφουν στα φυσιολογικά και το πρώτο 48ωρο η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλονται από το σώμα.
Συνολικά μέσα στον πρώτο χρόνο η αναπνοή , η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται πλήρως. Η κυκλοφορία βελτιώνεται και αυτό είναι αισθητό στην βάδιση και στο τρέξιμο.
Ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται στο ήμισυ την πρώτη πενταετία καθώς και ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα.
Η ενίσχυση της διακοπής του καπνίσματος είναι από τις θετικότερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις τόσο στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.

Σας Άρεσε; Μοιραστείτε το!