Προαθλητικός – Προσχολικός Καρδιολογικός Έλεγχος

Στις μέρες μας αρκετά είναι τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε αθλητικούς χώρους που λόγω της τραγικότητας του συμβάντος αλλά και της επωνυμίας των αθλητών  έρχονται στο φώς της δημοσιότητας.

Η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο  και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί επικίνδυνη. Ο προαθλητικός έλεγχος γίνεται ακριβώς για να προληφθούν τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου και να διαγνωστούν επικίνδυνα νοσήματα που δεν επιτρέπουν τη άσκηση. Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε αυτούς που αγαπούν την άθληση και την έχουν σαν χόμπυ.

Με τον καρδιολογικό έλεγχο εντοπίζουμε δομικές ανωμαλίες ή διαταραχές του ρυθμού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και  εκτιμούμε την λειτουργική κατάσταση ασθενών με γνωστές καρδιακές παθήσεις ώστε να υπολογίσουμε την ένταση της άσκησης.

Ο καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Λεπτομερειακή λήψη ατομικού ιστορικού σχετικά με γνωστές παθήσεις και συμπτώματα πάνω σε άσκηση όπως πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή λιποθυμική τάση με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.

  • Οικογενειακό ιστορικό σχετικά με κάποιο αιφνίδιο ή ανεξήγητο θάνατο σε κάποιο μέλος της οικογένειας σε νεαρή ηλικία <50ετών.

  • Κλινική εξέταση με ακρόαση του θώρακα για καρδιακά φυσήματα, αναπνευστικό ψιθύρισμα, ακρόαση των καρωτίδων, ψηλάφηση των μηριαίων αρτηριών, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και καρδιακών σφύξεων.

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα Ηρεμίας.

  • Triplex Καρδιάς.

  • Και αν το θεωρεί απαραίτητο ο καρδιολόγος, ο έλεγχος θα συμπεριλάβει Δοκιμασία Κοπώσεως και 24ωρη καταγραφή του ρυθμού ή της πιέσεως.

Σας Άρεσε; Μοιραστείτε το!